Limitovaná ponuka výhodných balíkov Breezy s montážou.

Rekuperácia ako účinný nástroj na odstránenie plesní

Plesne sú bežný problém v mnohých domácnostiach, najmä v tých, kde nedostatočná ventilácia spôsobuje zvýšenú vlhkosť. Plesne nielenže poškodzujú stavebné materiály a nábytok, ale môžu mať aj vážne zdravotné dôsledky, ako sú alergie alebo dýchacie problémy. Rekuperácie ponúkajú efektívne riešenie tohto problému tým, že regulujú vlhkosť.

Ako rekuperácia funguje?

Rekuperačné systémy sú účinným riešením na prevenciu rastu plesní vo vašom domove. Princíp fungovania týchto systémov spočíva v tom, že odvádzajú vlhký a znečistený vzduch z interiéru a nahradzujú ho čerstvým a filtrovaným vzduchom zvonku. Tento proces nielenže zabraňuje tvorbe kondenzácie a následnému rastu plesní, ale zároveň znižuje potrebu kúrenia alebo chladenia, čo vedie k úsporám energie.

Rekuperácie účinne odstraňujú vlhkosť zo vzduchu, čo je kľúčové v boji proti plesniam. Vlhkosť je pre plesne ideálnym prostredím pre rast, preto jej odstránením znižujete riziko ich výskytu. Systémy sú navrhnuté tak, aby udržiavali vzduch vo vnútri budovy suchý a zároveň čistý, čo znižuje možnosť vzniku alergénov a ďalších nečistôt.

Efektívnosť a rýchlosť odstránenia plesní

Rekuperačné systémy pomáhajú výrazne a dlhodobo znižovať vlhkosť a tým tiež podmienky pre rast plesní už v krátkom časovom horizonte. Vo väčšine prípadov môžu užívatelia očakávať viditeľné zlepšenie kvality vzduchu a zníženie vlhkosti do niekoľkých týždňov od inštalácie systému. Úplné vymiznutie plesní však môže závisieť od mnohých faktorov, ako sú špecifické podmienky v domácnosti a stupeň znečistenia.

Prípadová štúdia

Rodina Novákovcov sa dlhé roky trápila s neustálym výskytom plesní v ich staršom rodinnom dome. Najviac postihnuté miestnosti boli kúpeľňa a kuchyňa, kde sa vlhkosť z vaňe, sprchy a varenia neustále hromadila. V zimných mesiacoch bola situácia ešte horšia, pretože pravidelné vetranie viedlo k strate tepla. Keď nechceli strácať teplo, zvyšovala sa vlhkosť čo plesniam ešte viac vyhovovalo.

Rozhodli sa nainštalovať rekuperačný systém, ktorý zabezpečoval stály prísun čerstvého vzduchu a odvod vlhkého vzduchu z interiéru. Už po prvých týždňoch si všimli výrazné zlepšenie. Vlhkosť v miestnostiach poklesla na optimálne hodnoty, a čo bolo najdôležitejšie, steny v kúpeľni prestali byť stále mokré a nepríjemný zápach splesniveného vzduchu sa stratil.

Približne po troch mesiacoch pravidelného používania rekuperácie Novákovci zaznamenali, že plesne na stenách a v kútikoch kúpeľne sa postupne stiahli a prestali sa objavovať nové.

Investícia do rekuperácie je nielen krok k zlepšeniu kvality vzduchu v domácnosti, ale aj efektívny spôsob, ako zamedziť potenciálnym zdravotným rizikám spojeným s plesňami. Vďaka moderným technológiám dnes môžeme efektívne regulovať klímu v interiéri bez zbytočných energetických strát. Ak sa vám v domácnosti vyskytujú problémy s plesňami, rekuperácia by mohla byť práve riešením, ktoré hľadáte.

Ostatné články

Pozrite si naše

populárne Produkty

PRANA 200C Premium Plus
Original price was: 900,00 €.Current price is: 870,00 €. (725,00  bez DPH)
PRANA 200C Premium
Original price was: 800,00 €.Current price is: 770,00 €. (641,67  bez DPH)
PRANA 200C Standard
Original price was: 750,00 €.Current price is: 720,00 €. (600,00  bez DPH)
PRANA 150 Premium Plus
Original price was: 800,00 €.Current price is: 770,00 €. (641,67  bez DPH)
PRANA 150 Premium
Original price was: 675,00 €.Current price is: 645,00 €. (537,50  bez DPH)
PRANA 150 Standard
Original price was: 605,00 €.Current price is: 575,00 €. (479,17  bez DPH)

Získajte E-book zdarma

Všetko, čo potrebujete vedieť pri rozhodovaní, či je lokálna rekuperácia to pravé pre vás.

Všetko, čo potrebujete vedieť pri rozhodovaní, či je lokálna rekuperácia to pravé pre vás. Stiahnite si náš e-book a zistite: 
  • Ako si vybrať tak, aby ste to neskôr neľutovali
  • Kde a ako nakúpiť, nech nie ste obeťou podvodu
  • Čo obnáša montáž rekuperácie
  • BONUS: Modelová situácia kombinácie rekuperácií v rodinnom dome